© 2024. All rights reserved.

WERELD NATUUR FONDS 50 JAAR MUNT

Other


2011


Het WNF Vijfje is een Nederlandse herdenkingsmunt van 5 euro uitgebracht ter herdenking van het 50-jarig bestaan van het Wereld Natuur Fonds. De munt is in opdracht van het ministerie van Financiën door de Koninklijke Nederlandse Munt geslagen. Deze herdenkingsmunt is in meerdere versies geslagen: de circulatiemunt, de verzamelaarsmunt, het gouden tientje en voor het eerst ook een munt waarvan een deel naar het goede doel gaat. In dit geval de zogenaamde "Munt met een Missie"

Het ontwerp is van de hand van Willehad Eilers, het ontwerp is de kleinste boom ter wereld, compleet met kroon en wortels. De voorzijde van de munt toont het bladerdak van een boom, met in het midden het portret van koningin Beatrix. Het portret van de koningin is uitgevoerd in één lijn. Dit portret is ook ontworpen door Eilers. Alle letters van de tekst Beatrix Koningin der Nederlanden zijn in aparte cirkels opgenomen aan de rand van de munt. De plaatsing van de cirkels zelf is naar voorbeeld van oude Nederlandse munten. Dat de tekst op deze manier doorloopt in de rand van de munt is nog nooit eerder gedaan.[3]

Op de voorzijde is het bladerdak afgebeeld, op de achterzijde is het wortelstelsel van een boom afgebeeld. De kunstenaar ziet de munt als de stam die de beide kanten met elkaar verbindt. Aan het einde van de wortels staat de tekst: 50 jaar wereld natuurfonds, dit is met een nieuw lettertype geschreven. Tussen de wortels staat naast het munt- en muntmeesterteken verborgen.[3] Tussen deze twee tekens staat ook de "handtekening" van de kunstenaar. Dit is vormgegeven als een "vulpes sus frater".