© 2024. All rights reserved.

Munt Met Een Missie

Exhibition


2011




Het Centraal Museum toont o.a. winnend ontwerp samen met werken uit de eigen collectie van o.a. Martin Margiela, Charley Toorop, Tejo Remy, Jurgen Bey

Beeldend kunstenaar Willehad Eilers (1981) is de ontwerper van de herdenkingsmunt ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van het Wereld Natuur Fonds. De munt van Eilers is uit twaalf ingediende ontwerpen geadviseerd door de Muntadviescommissie van het Ministerie van Financiën. De Rijksakademie van beeldende kunsten begeleidde de twaalf beeldend kunstenaars en vormgevers tijdens de ontwerpfase. De ceremoniële eerste slag van het '50 jaar WNF Vijfje' vindt op 12 september plaats bij de Koninklijke Nederlandse Munt. Tegelijkertijd wordt de tentoonstelling Munt met een Missie met deze unieke muntontwerpen geopend in het Centraal Museum in Utrecht. De AVRO laat het creatieve ontwerpproces van de twaalf kunstenaars zien in de vierdelige serie Kop of Munt? in het programma Kunstuur.

De tentoonstelling
In de tentoonstelling Munt met een Missie zijn de twaalf ontwerpen met het winnende ontwerp te zien in combinatie met werken uit de veelzijdige collectie van het Centraal Museum. ‘Artis natura magister est’. Deze spreuk – de natuur is de leermeester van de kunst –, die boven de ingang van de bekende Amsterdamse dierentuin staat, verwoordt hoe belangrijk de natuur is als inspiratiebron voor kunstenaars. Deze rol leek op de achtergrond te raken door de intrede van de abstracte kunst en de industrialisering in de vormgeving, maar een nieuwe oriëntatie op de natuur ontwikkelt zich wanneer in de tweede helft van de 20ste eeuw het besef doordringt dat de mens in hoog tempo de aarde en zijn natuurlijke hulpbronnen opsoupeert. Kunstenaars en vormgevers verbeelden deze problematische relatie tussen mens en natuur opnieuw in hun werk.
Uit de collectie van het Centraal Museum zijn schilderijen, tekeningen, sculpturen, gebruiksvoorwerpen en modeontwerpen gekozen die direct of indirect deze relatie als uitgangspunt hebben, zoals de werken van Martin Margiela, Charley Toorop, Tejo Remy en Jurgen Bey. Daarnaast wordt de politieke betekenis van munten in een historisch politiek kader geplaatst.

Munt met een missie
Een munt kan worden gezien als de kleinst denkbare sculptuur met het grootst denkbare bereik. Om de ontwerpkennis voor Nederland te behouden, nieuwe ontwikkelingen te volgen en het publieke karakter beter voor het voetlicht te brengen riepen het Ministerie van Financiën, de Koninklijke Nederlandse Munt en de Rijksakademie het project Munt met een Missie in het leven. Er wordt nauw samengewerkt met het Centraal Museum (tentoonstelling Munt met een Missie 12 september 2011 t/m 11 maart 2012), de AVRO (4 afleveringen bij AVRO’s Kunstuur over het ontwerpproces vanaf 17 september), Premsela, Nederlands Instituut voor Design en Mode (lezingenreeks bij tentoonstelling) en ontwerpersduo Mevis & Van Deursen (publicatie).

Winnend ontwerp
Het ontwerp van Willehad Eilers (DE, woont en werkt in Amsterdam) was volgens de Muntadviescommissie het beste in staat concept, visualisering en thema over te brengen binnen de technische eisen en de voorschriften in de Muntwet. Eilers maakt van de munt de kleinste boom ter wereld; aan de voorzijde de kroon van een boom met in het midden het portret van de Koningin. Aan de keerzijde worden de wortels van de boom verbeeld met daar omheen de tekst ’50 jaar Wereld Natuur Fonds’.

Deelnemende kunstenaars
De twaalf kunstenaars/vormgevers die deelnamen aan de muntworkshops bij de Rijksakademie: Maarten van Maanen, Da van Daalen, Elly Baltus, Lex Pott, Martin Fenne, Marjolijn de Wit, Willehad Eilers, Giorgio Andreotta Calò, Tine Melzer, Zachary Formwalt, Metahaven (Daniel van der Velden en Vinca Kruk) en Richard Vijgen.